دانشگاه سیستان و بلوچستان با همکاری صاحبنظران حوزههای محیط زیست، جغرافیا، مدیریت بحران و برنامهریزی شهری، همایش ملی «تابآوری سکونتگاههای انسانی در برابر سیلاب» را با محوریت جنوب شرق کشور و تمرکز بر استان سیستان و بلوچستان برگزار کرد. این همایش با هدف هماندیشی علمی و ارائه راهکارهای نوین برای مواجهه با چالشهای سیلاب، در تالار امام رضا (ع) این دانشگاه برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی، همایش ملی «تابآوری سکونتگاههای انسانی در برابر سیلاب» با تأکید ویژه بر استان سیستان و بلوچستان، به میزبانی دانشکده جغرافیا و برنامهریزی محیطی دانشگاه سیستان و بلوچستان در تالار امام رضا (ع) این دانشگاه برگزار شد.
در این همایش که با حضور جمعی از اساتید برجسته، مدیران اجرایی، پژوهشگران و کارشناسان مرتبط با حوزه مدیریت بحران و محیطزیست برگزار شد، نور محمد یعقوبی معاون پژوهشی دانشگاه سیستان و بلوچستان، طی سخنانی به نقش مهم مراکز علمی در ارتقاء تابآوری مناطق آسیبپذیر کشور در برابر بلایای طبیعی از جمله سیلابها اشاره کرد.
در ادامه، نماینده مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان ضمن تشریح اقدامات انجامشده در حوزه مدیریت سیلاب در استان، بر ضرورت همگرایی دانش، فناوری و نهادهای اجرایی در تدوین سیاستهای مؤثر برای مقابله با این پدیده تأکید نمود.
حمیدرضا رخشانی نسب، دبیر علمی همایش، با اشاره به محورهای متنوع همایش، خاطرنشان کرد: این گردهمایی علمی با رویکرد بینرشتهای و با تمرکز بر محورهایی نظیر «تغییر اقلیم و سیلاب»، «مدیریت حوزههای آبخیز و سکونتگاههای انسانی»، «مشارکت اجتماعی در مدیریت سیلاب»، «تابآوری مناطق گردشگری، بناها و محوطههای تاریخی»، «فناوریهای نوین در پیشبینی، هشدار و ارزیابی خسارات سیلاب» و «فرصتها و تهدیدهای ناشی از سیلاب در جنوب شرق ایران» برگزار شده است.
در بخش سخنرانیهای علمی، فاطمه فلاحتی، پژوهشگر حوزه سوانح طبیعی، به بررسی ارزیابی مخاطرات سیلاب و ارائه راهکارهای ایمنسازی سکونتگاههای روستایی در معرض خطر پرداخت. همچنین قاسم عزیزی و محمدرضا رضوانی از دانشگاه تهران، بهترتیب درباره تغییر اقلیم و تابآوری شهری در مناطق خشک و روابط فرامحلی و نقش آنها در افزایش تابآوری فضایی سکونتگاههای انسانی در برابر مخاطرات محیطی سخنرانی کردند.
از دیگر برنامههای همایش، برگزاری کارگاههای تخصصی با محورهای نوین در حوزه مدیریت بحران و سیلاب بود که از جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
«مدیریت سیلاب در کلانشهر تهران»
«تابآوری میراث فرهنگی در مدیریت سیلاب با تکیه بر دانش بومی»
«تحول و نوآوری در نظامهای هشدار و پاسخ به سیلاب»
در این همایش، متخصصان متعددی نیز به ایراد سخنرانی پرداختند؛ از جمله:
کامران خاشی از شرکت آب منطقهای سیستان و بلوچستان، پیرامون نقش سازههای آبی در کاهش خطرات سیلاب در جنوب استان؛
عباسعلی قزلسوفلو از آستان قدس رضوی، در خصوص تعیین رویکردهای نوین مدیریت سیلاب در سکونتگاههای انسانی؛
غریب فاضلنیا از دانشگاه زابل، درباره بازشناسی موانع و محدودیتهای امدادرسانی در سکونتگاههای آسیبپذیر؛
عباس کنگی از دانشگاه آزاد اسلامی مشهد، با ارائه تجربه استفاده از دادههای ماهوارهای و هوش مصنوعی در مدیریت سیلاب جنوب استان؛
و حسین حاتمی استاد دانشگاه تهران به بررسی موضوع تغییر اقلیم و تاب آوری شهری پرداخت
این همایش ملی در پایان، با تأکید بر لزوم ارتقاء ظرفیتهای علمی، نهادی، کالبدی و اجتماعی سکونتگاهها در مواجهه با تهدیدات طبیعی و با هدف گسترش تعاملات بین دانشگاه و دستگاههای اجرایی مرتبط، به کار خود پایان داد.