محیط کسبوکار در دنیای امروز بسیار متغیر و ناپایدار است و تحت تأثیر شدید تغییرات فنّاوری است . بهمنظور ایجاد بهرهوری مناسب و کسب موفقیت بیشتر نیازمند برنامهریزی مناسب منابع و زمان در بعد فضایی امری ضروری است. لذا برنامهریزی در فضای متغیر امروز میبایست با رویکرد آیندهنگری انجام پذیرد. این سخنرانی در دو بخش انجام شد که در بخش اول آقای دکتر محمد اسکندری ثانی عضو هیات علمی گروه جغرافیا و برنامهریزی شهری و رئیس هسته کارآفرینی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه بیرجند، داور بینالمللی کارآفرینی اجتماعی، مدرس دوره توریسم و کارآفرینی در دانشگاه داکا بنگلادش و مجری طرح آیندهنگاری و توسعه کسبوکارهای تعاونی محور در خراسان جنوبی پیرامون آیندهنگاری و کسبوکار مطالب زیر توسط آقای دکتر اسکندری ارائه شد.
آقای دکتر اسکندری ضمن تعریف آیندهنگاری، بهضرورت و کارکردهای گوناگون آن پرداختند سپس توزیع جغرافیایی و کارکردی مؤسسات آیندهنگاری در دنیا نیز معرفی شد که بر این اساس انتظارات احتمالی آینده جغرافیایی اقتصادی دنیا نیز معرفی شد. بررسی ترندها و مگاترندهای زندگی اجتماعی اقتصادی مطرح شد که بر پایه آن برخی بایستههای سیاستگذاریها در حوزههای گوناگون در سطح کلان ملی و منطقهای موردبحث قرار گرفت. فرایندهای آیندهنگاری، مؤلفههای تأثیرگذار بر آینده و شگردهای موردنیاز مطرح شد. مزیتهای نسبی و رقابتی استان سیستان و بلوچستان و شرق کشور و بهکارگیری ظرفیتهای مرزی و کشورهای همسایه بهویژه افغانستان و پاکستان بر پایه و بنیاد آیندهنگاری نیز موردبحث قرار گرفت که خود میتواند بسترساز ایجاد و گسترش کسبوکارهای نوپا و فنارورانه باشد.
در بخش دوم این سخنرانی آقای رشید مهدوی متخصص مالی و سرمایهگذاری و تحلیلگر بورس شرق کشور نیز به بحث مربوط شناخت جغرافیایی مناطق و تاریخ آنها و تاثیر آنها در سرمایهگذاری برای کسبوکار پرداخت و اشاره کردند در انجام سرمایه گذاری نیاز به هوش مالی و شناخت جغرافیا و تاریخ مناطق و ارتباط بین رشته ای امر ی ضروی است و براساس شناخت می بایست ابتداء لکه های سرمایه گذاری را شناسایی و سپس به سرمایه گذاری و توسعه کسب و کار پرداخت که به نمونه هایی در شرق کشور و بویژه استان سیستان و بلوچستان اشاره نمودند. در پایان این جلسه پرسش و پاسخ نیز صورت گرفت.